dimecres, 25 de març de 2009

SENDA DE LA FONT DE LES HUIT PILETES (Serra Mariola)

DIUMENGE, 29 DE MARÇ DE 2009.

Eixida des de la Plaça de Jaume I, a les 9 del matí.


Des de Cocentaina, i seguint el vessant est de Mariola, pot realitzar-se una de les excursions clàssiques en aquesta serra: l’ascensió al peu del Montcabrer a través de la senda coneguda com camí de les Huit Piletes. En realitat, part d’aquesta senda és un antic assagador, és a dir, una de les vies utilitzades tradicionalment pels pastors per a traslladar els seus ramats.

El recorregut comença a partir del paratge de Sant Cristòfol de Cocentaina, on n’hi ha una ermita i una esplanada amb taules de pedra i dues fonts.

Més endavant podem trobar la Penya Banyada, un encisador paratge dominat per lapresència de l’aigua, que brolla per diverses fonts. La primera d’elles, la Fonteta de Borràs, es troba a la dreta del camí; a l’esquerra, i un poc més amunt apareix la Font del Racó de Malacabra, una penya sumant coberta de falzia i molsa. Finalment, la Font de la Penya Banyada es troba uns pocs metres més avant seguint el camí; és característica la seua obertura en la roca, tot formant una petita cova. Aquesta font que dóna nom al paratge és abreujador reial. Uns minuts més avant pel camí es troba la Font de les Huit Piletes, probablement la més coneguda de totes les que esguiten aquest recorregut. La font té també caràcter d’abreujador reial, i ha estat habilitada com a àrea recreativa, pel que s’hi troben paellers, bancs i taules. La vegetació als voltants del paratge està dominada en alguns punts per pins i carrasques joves. Una petita pineda dona ombra a la font. On es quedarem aquesta vegada.