dijous, 29 de setembre del 2011

PAS a PAS: Canals: EL TÚNEL- LA TALAIA


DIUMENGE, 2 D’OCTUBRE DE 2011
Eixida: a les 9, des de la Plaça Jaume I. Tornada: a mig dia.
Vos proposem per començar el nou curs del Pas a Pas un passeig curt (unes tres hores de durada en total) però intens i molt interessant, que tenim molt a mà, en la veïna localitat de Canals. Caldrà portar aigua,  l’esmorzar i calcer esportiu, còmode i que no s’esvare.
Anirem en cotxe per la carretera de l’antic port de l’Olleria fins arribar a la zona anomenada “El túnel”, on es troba un alberg municipal. Molt a prop d’aquest lloc està catalogada una microreserva de fauna, en concret de rates penades, dins del mateix túnel que començaren a excavar, a finals del segle XIX, amb la intenció de connectar per ferrocarril la comarca de La Costera amb  Ontinyent i Alacant, i que dóna nom al paratge.
Des  d’ací començarem a caminar per una estreta i costeruda senda, envoltada de vegetació, i enfront dels Picatxos, per l’anomenat sender forestal del Portalet (PRV-163), que deixarem a un costat per pujar al Cim de La Talaia, el qual, amb 556 metres d’alçada, és el punt més elevat de la zona i ens ofereix en totes les direccions unes vistes panoràmiques espectaculars: el pantà de Bellús i els pobles de la Vall d’Albaida, el barranc de Cairent, Montesa i la Serra d’Énguera, el castell de Xàtiva, Santa Anna i el Puig, fins i tot en un dia clar es poden distingir, amb prismàtics, alguns llocs de València. Esmorzarem quasi dalt de tot, en un lloc resguardat, al costat d’un altra curiositat de l’excursió, la imatge de la Verge dels Dolors, que sembla que estiga gaudint d’aquest paisatge captivador.
La baixada la farem per un camí que voreja la serra, entre arbocers, margallons, coscolla, pins,... fins arribar de nou a la zona del “Túnel”, on havíem deixat els cotxes.